Konec námořníků v čechách

06.03.2017 13:08

Vítr fičí a přes palubu ocelového kolosu stříká slaná vodní tříšť. Motor, někde hluboko v útrobách lodi, hučí a lodní šroub tepe zelenavé vody oceánu s neměnnou frekvencí 120 otáček za minutu. Skoro dvousetmetrová konstrukce plavidla se otřásá, jak do ní naráží vodní masy a snaží se ji strhnout z jejího kurzu. Posádka schovaná uvnitř bílé nástavby si z toho však hlavu nedělá. Vždyť ty jejich “necky“ už prošly nejednou šlamastykou a to nejhorší, co se jim může stát, je prázdná pentra na noční vachtě!

Ta loď má na žlutém komíně rudou hvězdu ohraničenou bílým kruhem na modrém poli a na zádi jí vlaje vlajka s modrým klínem.  Vítejte na M/S Poděbrady, patřící Československé námořní plavbě. Pojďte se na ni na chvíli nalodit a projít se jejími plechovými útrobami. Nasajte všudypřítomný pach mazutu smísený s vůní exotických dálek. Ale hlavně, seznamte se s poněkud nesourodým osazenstvem složeným z Čechů a Slováků, kterým se v dobách reálného socialismu splnil sen o modrém opojení.

Můj tatík brázdil skoro třicet let moře a oceány celého světa. Co viděl, nejen nafotil, ale také popsal v krátkých dopisních denících, kterým říkal Kopírované zpravodajství. Doma pak sebral ty nejvýživnější příběhy a sepsal je do knížky s názvem Konec námořníků v Čechách, kterou momentálně připravuji do tisku ve spolupráci se svou maminkou.

Loď Poděbrady sice v reálu neexistovala a lidé mají změněná jména, ale uvedené příběhy se skutečně odehrály tak, jak je popisuje.

Tedy, alespoň přibližně tak.

Dozvíte se, jaký je rozdíl mezi polárním a rovníkovým křtem. Co je to ládovna, trap, nebo pelingáč. Poznáte některá tajemná zákoutí navigace a podivnosti, které může připravit nejen složitý stroj ve spojení s mořským živlem, ale hlavně kapitán bez bázně a hany. A většinou také bez ponětí, co se kolem něj děje. Proplujete Panamským průplavem a vyzkoušíte si na vlastní kůži útok malajských kněžek lásky. Ale hlavně ochutnáte slano-sladký život československých námořníků na našich lodích.

Prostředky na vydání knížky jsem shromažďoval prostřednictvím stránky Startovač.cz

Mohu s potěšením konstatovat, že projekt uspěl a Konec námořníků v Čechách vyšel před Vánoci 2017. Náklad byl okamžitě rozebrán, ale momentálně je hotový dotisk.

 

Konec námořníků v Čechách si můžete objednat na e-mailu: knvc.olaf@seznam.cz

 

nebo zakoupit v e-shopu vydavatele

 https://www.mare-czech.cz/eshop/

 
 

Konec námořníků v Čechách na xichtoknize

 

napsal: Oldřich Preisler - Olaf

ISBN: 978-80-88215-13-4

nakladatel/edice: Mare-Czech/ Vlna

vazba: brožovaná

formát: 164

rok vydání: 2017